Kolonie w Rymanowie Zdroju 2022

W dniach od 08 do 17 lipca 2022r. dzieci uczęszczające do świetlic profilaktyczno – wychowawczych „Przystań” z Garwolina i Rębkowa wypoczywały na kolonii letniej w Rymanowie Zdroju. W trakcie jej trwania dzieci spacerowały po Rymanowie Zdroju- zwiedziły Park Zdrojowy, Pijalnię Wód, Tężnię. Odbyły pieszą wycieczkę do Polany Zbójców
i Krokusowego Źródła, ścieżką „fitness”, zielonym szlakiem do Przymiarek
i wsi Bałucianka, w której zobaczyły grekokatolicką cerkiew. Podczas spacerów podziwiały panoramę Beskidu Niskiego oraz obserwowały górską roślinność.
Odbyły się wycieczki autokarowe - do Przemyśla oraz Muzeum Marii Konopnickiej w Żarnowcu. Dzieci podziwiały panoramę miasta Przemyśl, Archikatedrę Przemyską, Muzeum Dzwonów i Fajek, zwiedziły Arboretum w Bolestraszycach. Zwiedzając Muzeum Marii Konopnickiej w Żarnowcu zobaczyły jak mieszkała sławna pisarka oraz poznały jej największe utwory literackie.
Podczas kolonii organizowano zajęcia sportowo-rekreacyjne- grę
w badmintona, w piłkę nożną, siatkówkę i kosza, zabawy na placu zabaw,
w chowanego, hula-hop. Odbywały się również zajęcia integrujące grupę, muzyczno-ruchowe oraz plastyczne.

Elżbieta Szajdziuk