Zimowe ferie w „Gajówce” 2010

Przez dwa tygodnie, od 30 stycznia do 13 lutego, ewelińska gajówka tętniła życiem i gwarem dzieci.

Jak każdego roku, tak i w tym, Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom w Garwolinie zorganizowało zimowisko, podczas którego na czterech biwakach (4 i 3-dobowych) w ewelińskiej gajówce przebywało 72 dzieci uczęszczających do świetlicy Profilaktyczno – Wychowawczej „Przystań”.
Na pierwszym biwaku przebywało 20 dzieci z Przystani nr 2 - kierownikiem była Alicja Jakimiec, wychowawcą Grażyna Kotlarska. Na drugim turnusie przebywało 20 dzieci z Przystani nr 1 (Bogumiła Sykuła i Alicja Parobczak), na trzecim przebywało 15 dzieci z Rębkowa (Elżbieta Głodek i Jolanta Szewczyk), na czwartym 17 dzieci z Przystani nr 3 (Elżbieta Szajdziuk i Joanna Brauze). Na zimowisku odbywały się różnego rodzaju zajęcia: przyrodnicze, socjoterapeutyczne, sportowe, plastyczne, artystyczne, spotkanie z leśnikiem i pracownikami policji.
Na zajęciach przyrodniczych pod nazwą „ Nasi leśni sąsiedzi”, dzieci poznawały tropy zwierząt, odgłosy ptaków, a także oglądały przez lupę płatki śniegu, mierzyły pokrywę śniegu w różnych miejscach: w lesie, na polu, w obejściu gajówki.
Poznały znaczenie właściwego ubioru i nakrycia głowy w czasie zimy. Umiejętność tą zdobywały podczas zajęć „Jak nie zmarznąć zimą”.
Każdego dnia dzieci dokarmiały ptaki odwiedzające ptasią stołówkę, obserwowały i rozpoznawały je.
Odbyły się też spotkania z policjantami, w ramach realizacji programu „Bezpieczne ferie”, podczas którego zapoznano dzieci, jak udzielać pierwszej pomocy, oraz z leśnikiem Panem Markiem Brauze, który mówił na temat zimowania zwierząt.
> Dzięki sprzyjającej zimowej aurze, dzieci każdego dnia mogły przebywać na świeżym powietrzu kilka godzin dziennie. Odbywały wyprawy na nartach biegowych duktami leśnymi, saneczkowały na górkach piaskowych.
Na każdym biwaku organizowano kulig traktami leśnymi, który sprawił dzieciom wiele radości i niezapomnianych przeżyć.
Bardzo ciekawe było spotkanie z grupą dzieci z oazy parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Garwolinie, która przybyła z księdzem Sławkiem. W ramach integracji odbył się wspólny kulig, rozmawiano na temat „Żeby szczęśliwym być”.
Podczas pobytu w gajówce dzieci odpoczęły, odreagowały stresy i nabrały sił do dalszej pracy w szkole.