Wiosenna Spartakiada 2010

6 maja w Zespole Szkół nr 5 w Garwolinie odbyła się X Wiosenna Spartakiada Sportowa dla podopiecznych Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom. Najlepsi okazali się gospodarze.
Dla dzieci i młodzieży udział w spartakiadzie to coś więcej niż tylko zawody sportowe. To czas, kiedy mogą zapomnieć na chwilę o problemach, z którymi borykają się na co dzień. W wyremontowanej sali gimnastycznej „Piątki” do boju o puchar przechodni stanęły cztery Przystanie, reprezentujące świetlice środowiskowe z Garwolina oraz Rębkowa.
Na uczestników czekało wiele konkurencji. Oprócz sprawności i szybkości należało się w nich wykazać wiedzą oraz sprytem. Po godzinie rywalizacji wszystko było jasne. Zwycięzcą została Przystań nr 3 (38 pkt), przed Przystanią nr 4 (27), Przystanią nr 1 (23) oraz Przystanią nr 2 (19). Drużyny otrzymały piłki skakanki, zestaw do gry w badmintona, słodycze oraz dyplomy. Triumfujący gospodarze zawodów do czasu następnej spartakiady będą mogli się cieszyć pucharem przechodnim, który wręczała pani Bogumiła Szeląg, przewodnicząca SPD. Wśród gości spartakiady znalazł się m.in. Michał Rękawek – przewodniczący rady miasta, Grzegorz Żołądek-Skupniewicz – dyrektor Publicznego Gimnazjum nr 1 w Garwolinie.
Duet sędziowski tworzyli Jolanta Brzeźnicka oraz Stanisław Buszta.