Sportowa wiosna

Już po raz jedenasty spotkała się młodzież reprezentująca cztery Świetlice Profilaktyczno-Wychowacze Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom w Garwolinie, by rozegrać kolejną, XI Spartakiadę Sportową. Każdą Świetlicę reprezentowały drużyny 10-osobowe. Impreza odbyła się tym razem w gościnnej Miejskiej Hali Sportowej. Uroczystego otwarcia zawodów, w której wzięło udział 86 wychowanków, dokonała wiceprzewodnicząca Stowarzyszenia – pani Kazimiera Buszta, która życzyła startującym wielu emocji sportowych. A te rzeczywiście były, jak na prawdziwej olimpiadzie. Doping dzieci z poszczególnych świetlic i ich wychowawców dodawał skrzydeł startującym i zmuszał do jeszcze większego wysiłku. Wyścigi rzędów, sprawnościowy tor przeszkód oraz mecze unihokeja prowadził i sędziował nauczyciel Szkoły Podstawowej nr 1 w Garwolinie – pan Marcin Rosa. Po przeprowadzeniu wszystkich konkurencji dokonano podsumowania punktacji drużynowej zawodów.
Im – Przystań nr 1 z Garwolina op. Bogumiła Sykuła
II m – Przystań nr 3 z Garwolina op. Władysława Kowaluk
III m – Przystań nr 4 z Rębkowa op. Jolanta Szewczyk
IV m – Przystań nr 2 z Garwolina op. Joanna Domańska

Najlepszy zespół otrzymał na zakończenie Puchar Przechodni Przewodniczącej Stowarzyszenia pani Bogumiły Szeląg. Wszystkie startujące drużyny otrzymały cenne nagrody rzeczowe, a Świetlica nr 1 za zwycięstwo drużynowe dodatkowo piłkę nożn±. Spotkanie zakończyło się uroczystą kolacją dla wszystkich uczestników zawodów. Organizatorzy Spartakiady pragną za naszym pośrednictwem podziękować Urzędowi Miejskiemu i Urzędowi Gminy Garwolin, Wojewódzkiemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej za wsparcie finansowe, a Dyrektorowi Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie, panu Jarosławowi Kargolowi za nieodpłatne udostępnienie hali sportowej.

Program jest współfinansowany przez MAZOWIECKIE CENTRUM POLITYKI SPOŁECZNEJ oraz MAZOWIECKI URZĄD WOJEWÓDZKI.