Wycieczka do Kazimierza Dolnego nad Wisł

Z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka, Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom , zorganizowało w dniu 31 maja wycieczkę do Kazimierza Dolnego. Uczestnicy wycieczki, to wychowankowie z czterech świetlic profilaktyczno- wychowawczych „ Przystań” nr 1,2,3 i Rębkowa wraz z opiekunami. Razem było 46 dzieci i czterech wychowawców.
Interesująco i ciekawie oprowadził grupę wycieczkowiczów pan przewodnik, który przybliżył historię i sztukę tego pięknego, zabytkowego miasta którego początki sięgają epoki renesansu.

Wycieczkę po miasteczku rozpoczęliśmy od zwiedzania Rynku, Małego Rynku i Góry Trzech Krzyży - najbardziej popularnego punktu widokowego w Kazimierzu. Z oddali podziwialiśmy Kościół Kazimierskiej Fary, Ruiny Zamku i Basztę, które obecnie są w remoncie. Następnie udaliśmy się „meleksem” do Wąwozu Korzennego, gdzie podziwialiśmy zbocza lessowe i wystające korzenie drzew. Dzieci były pod wielkim wrażeniem spaceru i przejażdżki po Kazimierzu. W wolnym czasie wychowankowie mogli kupić sobie różne pamiątki i tradycyjne , kazimierskie koguciki.
Pobyt w Kazimierzu zakończyliśmy zwiedzaniem Klasztoru i Kościoła O.O. Franciszkanów - Reformatów oraz spacerem wzdłuż rzeki Wisły, podziwiając rzekę i przystań pasażerską przy wale wiślanym.
Do Garwolina wróciliśmy późnym wieczorem uśmiechnięci i zadowoleni, bowiem wycieczka była naprawdę udana.

Wyjazd doszedł do skutku, dzięki pomocy finansowej Fundacji PZU w Warszawie, za co w imieniu wychowanków dziękują organizatorzy.