X Festiwal Przyrody SPD

Przy mroźnej pogodzie, ale w gorącej atmosferze współzawodnictwa w ostatnią sobotę października /25. 2014 r./odbywał się X Festiwal Przyrody pod hasłem „Przyroda źródłem życia” w gajówce w Ewelinie.
Dzieci ze świetlicy profilaktyczno – wychowawczej „Przystań” i zespołów szkół Nr 1, 2, 3 z zapałem odpowiadały na pytania : o procesach zachodzących w przyrodzie, rozpoznawały rośliny i wybierały te z których można ugotować zupę jarzynową, określały przydatność produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, rozpoznawały zioła, grzyby i drzewa. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała Komisja pod przewodnictwem leśniczego p. Marka Brauze, która wyłoniła najlepsze drużyny.
I miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Garwolinie , uzyskali oni 25 punktów w skład zespołu wchodzili : Podgórska Katarzyna, Wojewoda Piotr, Mętrak Natalia.
II miejsce uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Garwolinie : Kozyra Zuzanna, Kozicki Franciszek, Dziak Dawid.
III miejsce wychowankowie świetlicy „Przystań nr 2” :Antosiewicz Adam, Antosiewicz Ewa, Walenda Bartosz.
III miejsce wychowankowie świetlicy „Przystań nr 3” :Bytniewska Maja, Kiernikowski Nikodem, Korgol Wiktoria.
IV miejsce zajęli uczniowie ze szkoły podstawowej nr 5: Wasilewski Adrian, Biernacki Mateusz, Matuszewski Dominik.
Najlepsi uczestnicy otrzymali nagrody: plecaki, piórniki, książki przyrodnicze, długopisy. Każde dziecko dostało książeczki przyrodnicze i drobne upominki. Festiwal objęło swoim patronatem i ufundowało zwycięzcom nagrody Nadleśnictwo Garwolin.
Serdecznie za to dziękujemy, jak również dziękujemy p. Markowi Brauze za przewodniczenie Komisji Konkursowej w skład której wchodzili : Hanna Dondzbach, która przez cały rok prowadziła zajęcia przyrodnicze z dziećmi, Małgorzata Gałązka, Anna Krupińska, Kazimiera Buszta.
Dzieci ze świetlicy „Przystań przedstawiły ciekawe scenki „z życia przyrody wzięte”. Rozstrzygnięto również konkurs na plakat pt. „Przyroda źródłem życia”. Nagrody w postaci wydawnictwa „Garwolin w dawnej i współczesnej fotografii” podarował Przystani p. Tadeusz Mikulski Burmistrz Garwolina.
Na zakończenie barwny korowód dzieci w maskach zwierzęcych, z hasłami ekologicznymi przeszedł przez wieś Ewelin budząc ciekawość mieszkańców. Tradycyjnie dzieci otrzymały ciepły posiłek żurek z kiełbasą i po pączku.
Organizatorów wsparli finansowo: Urząd Miasta i Gminy Garwolin. Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania Festiwalu Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom, w imieniu uczestników oraz Zarządu Stowarzyszenia, serdecznie dziękuje.