WAKACJE 2016

Tradycyjnie jak co roku Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom w Garwolinie zorganizowało dla 100 dzieci uczęszczających do świetlicy profilaktyczno – wychowawczej „Przystań” wypoczynek wakacyjny. 20 dzieci wypoczywało na 10 dniowych na koloniach w Ośrodku Duszpastersko – Rekreacyjnym im. Jana Pawła II w Jastarni. Podczas tego pobytu dzieci zwiedziły we Władysławowie Ocean Park, Muzeum Motyli, a na Helu fokarium i latarnię morską 40 dzieci odpoczywało na dwóch 13 dniowych turnusach w Ewelinie podczas których uczestniczyły w zajęciach socjoterapeutycznych, ceramicznych, plastycznych, sportowych a także wędrowało duktami leśnymi pieszo i na rowerach. Dwa razy w tygodniu pływały na basenie w Miętnem. W związku z Rokiem Sienkiewiczowskim wyjechały na wycieczki szlakiem Henryka Sienkiewicza do Oblęgorka gdzie zwiedziły Muzeum Sienkiewicza, Jaskinię Raj a w Woli Okrzejskiej i Woli Gułowskiej były w Muzeum H. Sienkiewicza, weszły na kopiec H. Sienkiewicza, zwiedziły Sanktuarium Matki Bożej Gułowskiej. W Konstancina uczestniczyły w warsztatach wykonania papieru oraz zwiedziły podziemne krypty. Na wycieczce w Częstochowie były w Skarbcu na Jasnej Górze, zwiedziły Salę Rycerską, weszły na wieże widokową i modliły się w Kaplicy Matki Bożej Częstochowskiej. 40 wyjechało na 10 dniowy wypoczynek do Rymanowa Zdroju do Domu Wczasów Dziecięcych. Podczas tego wypoczynku dzieci odbywały długie spacery po Rymanowie Zdroju, grały w piłkę, uczestniczyły w zajęciach sportowych i plastycznych. Były na basenie w Krośnie oraz wyjeżdżały na wycieczki krajoznawczo – dydaktyczne podczas których zwiedziły : Sanok, Krasiczyn, Krosno, Przemyśl, Łańcut. Były w Skansenie Przemysłu Naftowego w Bóbrce i Skansenie Budownictwa Ludowego w Sanoku, w Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Odbyły rejs statkiem po Solinie. Wypoczynek wakacyjny dzieci mógł się odbyć dzięki ofiarności miejscowych darczyńców tj. firmie „OCHNIK”, Urzędowi Miasta Garwolin, Urzędowi Gminy Garwolin oraz Kuratorium Oświaty w Warszawie, którym Zarząd Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom w imieniu swoich wychowanków serdecznie dziękuje.