Jastarnia 2017

W dniach 24.06 - 04.07.17, 20 dzieci z „Przystani” pod opieką 2 wychowawców przebywało na koloniach letnich w Jastarni. Podczas pobytu odbyły się trzy wycieczki: pierwsza z nich na Hel, gdzie dzieci podróżując meleksami obejrzały latarnię morską a także zwiedziły Muzeum Obrońców Wybrzeża, spacerowały cyplem oglądając chronione rośliny wydm bałtyckich, spacerowały po plaży. Na drugą wycieczkę uczestnicy kolonii pod opieką wychowawców pojechali do Gdyni, gdzie z przewodnikiem zwiedzili okręt marynarki wojennej „Błyskawica”, poznali historię powstania miasta i zwiedzili Akwarium Gdyńskie. Celem trzeciej wycieczki było zwiedzenie fokarium na Helu, obejrzenie karmienia fok a także poznanie morświna - gatunku ssaka żyjącego w Bałtyku, któremu grozi wyginięcie. Codziennie odbywały się zajęcia integracyjne, zabawy rozwijające inwencję twórczą dzieci oraz kształtujące umiejętność współpracy w grupie. Każdego dnia dzieci bawiły się na plaży i kąpały się, jeśli pozwalała na to pogoda. Podczas wspólnych spacerów po Jastarni dzieci zwiedziły chatę rybaka, zabytkowy kościół z amboną w kształcie łodzi; spacerowały po przystani i po molo, poznały historię i najciekawsze miejsca w Jastarni. W wolnych chwilach odbywały się zajęcia plastyczne i sportowe. Dzieci wykonały pocztówki i pamiątki z kolonii; wypełniły również ankietę ewaluacyjną, z której wynika, że pobyt nad morzem sprawił im radość. Uczestnicy bardzo dobrze ocenili pracę wychowawców i organizację czasu wolnego.