Wesoło i pożytecznie w dni wolne od nauki

Szczególną uwagę przywiązujemy do zdrowego pożytecznego spędzania czasu wolnego. W każdy Piątek 20 dzieci wyjeżdża na całodobowy biwak do gajówki w Ewelinie. Gajówka jest to 44 - arowe siedlisko z dużym, pięcioizbowym domem. Dzięki lokalnym sponsorom i ludziom dobrej woli gajówka została wyremontowana i zaadoptowana do potrzeb rekreacyjno - wypoczynkowych. Przez cały rok tętni tu życie i rozbrzmiewa radosny śmiech.

Dzieci nie tylko tu odpoczywają, ale także uczą się przyrody, dbania o środowisko, pracy w ogródku i siedlisku, prostych prac domowych. W gajówce jest 14 rowerów, na których odbywają się atrakcyjne wycieczki, po bliższej i dalszej okolicy.

W każdym roku, od 5 lat organizujemy 34 całodobowe biwaki i dodatkowo 3 biwaki trzydobowe w okresie ferii zimowych.

Wakacje są czasem odpoczynku, nabierania sił, poznawania historii i zabytków. Corocznie na trzech turnusach w gajówce przebywa 60 dzieci. Stąd dzieci wyjeżdżają na wycieczki, poznawać małą i dużą ojczyznę. Zwiedziły Częstochowę, Lublin, Warszawę, Kraków, Wieliczkę, Kazimierz Dolny oraz inne piękne miejsca jak Maciejowice, Wole Okrzejską, Dęblin, Żelechów i Wilgę.
Każdego roku również 20 dzieci wyjeżdża nad morze do Jastarni.

W okresie ferii zimowych w Eweline organizowane są kuligi, zabawy na śniegu, jazda na nartach i sankach.
W każdą sobotę 30-40 osobowa grupa wyjeżdża na basen do Miętnego.